Select Menu

Rinjani Trekking

Template images by konradlew. Powered by Blogger.
Backpacker

Liburan telah tiba semua orang bersiap menyambut liburan dan mulai merencankan mau kemana liburan kali ini. Tidak sedikit orang yang merencanakan liburan dengan instan artinya ketika ada waktu maka langsung di lakukan. Wah itu bagi mereka yang memiliki kemampuan financial yang memadai maka tidaklah masalah. Yang penting ada waktu dan kesempatan maka liburan kemanapun pasti bisa di lakukan.

Nah bagaimana dengan yang kondisi keuangannya pas pasan gitu.. tentu akan mikir beberapa hari bahkan bulan ataupun tahunan buat lakuin yang namanya liburan. Namun tahukan anda liburan tidak mesti harus mahal, liburan tidak mesti harus wah, liburan tidak mesti harus jauh.. Liburan itu yang penting heppy alias menyenangkan. Tidak ada artinya liburan mahal tapi menyakitkan apalah artinya liburan tapi membosankan.

Dalam dunia pariwisata ada yang dikenal dengan wisata murah meriah, orang sono nyebutnya backpacker alias “liburan tas punggung”. Backpacker sendiri sebenarnya belum tentu murah menurut sebagian orang namun secara umum backpacker adalah usaha untuk berlibur dengan memaksimalkan kemampuan bertahan hidup dengan sederhana. Backpacker mulai dikenal awal 80an ketika mode transportasi sudah berkembang di eropa dengan menyambungkan seluruh kawasan eropa dengan transportasi bus dan kereta api. Loh kenapa liburan backpacker belum tentu murah apa artinya dong backpacker? Iya kalau orang Indonesia ke eropa walaupun backpacker pasti mahal… atau backpacker ke raja ampat, ke Makkah pastilah tetap mahal menurut uang rupiah.. beda dengan backpacker ala orang Amerika atau Eropa atau Australia yang hendak ke Negara berkembang seperti Indonesia, Thailand, dan sebagainya.. Uang mereka lebih mahal dari uang Negara yang dikunjungi jadi mereka bisa hidup berbulan bulan tanpa risau akan kehabisan pundi uang mereka.
Backpacker yang paling terkenal di dunia adalah backpacker asal Australia mereka melanglang buana ke Negara Negara berkembang selama berbulan bulan hanya membawa tas ransel dan selancar mereka. Mereka adalah pencari ombak extrim atau dikenal dengan surfer.

Sekarang kita bahas tentang Backpacker yang asli murah murah banget pokoknya… Backpacker bisa dilakukan dengan sendirian atau dikenal dengan istilah solo traveler, backpacker model ini biasanya orang yang sudah sering melakukan perjalanan dan mengerti seluk beluk perjalanan, backpacker dengan sendiri terkadang menyenangkan karena tidak terganggu dengan keinginan anggota lain atau tidak mengekang keinginan kita untuk menjelajah setiap sudut tujuan wisata kita. Namun terkadang backpacker model ini biasa berujung dengan sial, karena sendirian maka tingkat keamanan sangat rendah, terkadang sangat riskan untuk kena scam atau penipuan yang ujung ujungnya perjalanan jadi lebih mahal dan mengerikan. Travel solo di sebagian Negara sangat dilarang terutama bagi kaum perempuan yang hendak traveling ke Mekkah, Arab Saudi.
Ada backpacker yang kelompok kecil “small group” 2-5 orang backpacker ini paling banyak dilakukan oleh traveler wanita usia antara 15 – 20 tahun, karena mereka memiliki kesamaan hasrat akan suatu object yang ingin dikunjungi, biasanya back packer ini berasal dari komunitas yang sama seperti satu sekolah, satu kampus, satu RT, Satu Desa dan sebagainya. Intinya mereka telah saling mengenal satu sama lain. Backpacker-an model ini terlihat mengasyikkan walau kadang dibumbui dengan perasaan jengkel perasaan sebel dan sebagainya dikarenakan oleh anggota yang kadang tidak disiplin, malas, dan terkadang ada anggota yang mau menang sendiri atau keep leadering “sok mimpin”. Heheh ayo siapa yang merasa gitu…. Teman kalian pasti ada yang sebel…so be wise guys.
Backpacker dengan small group bisa menjadi pengalaman yang menyenangkan dan pastinya bisa menghemat duit kita karena bisa berbagi biaya yang akan dibayar. Backpacker ini cenderung mengikuti atraksi atraksi yang berkelompok seperti, diving, snorkeling, trekking pokoknya yang pake ing ing dah…. Di beberapa Negara yang sudah maju banyak memiliki fasilitas rental yang bisa di sharing dengan beberapa orang sehingga bisa lebih murah. Small group backpacker juga sangat aman dan kemungkinan kena scam atau penipuan sangat kecil. Namun selalu waspada karena scam ada dimana mana disaat kita lengah.

Ada juga Backpacker yang dilakukan oleh anggota keluarga Ayah,Ibu, anak anak. Kalo model ini sih sebetulnya tidak murni backpacker namun wisata hemat, karena pasti biaya yang dikeluarkan mahal. Loh kok mahal kan backpacker? Ya betul yang bayar kan cuman si Bapak aja atau si Ibu… hahahaha….

Nah kalo backpacker dengan group besar biasanya jarang namun ada jumlahnya diatas 10 orang, backpacker ini biasanyatidak saling mengenal sebelumnya namun karena kesamaan tujuan maka mereka bisa melakukan perjalanan secara bersama sama. Kelompok ini juga biasanya memiliki kesamaan dalam pekerjaan atau social life. Keuntungan backpacker ini adalah tujuan mereka jelas, kebanyakan mereka yang sudah berpengalaman akan ikut group ini. Namun walaupun dalam satu gruppesertanya kadang tidak begitu saling menghiraukan.

Nah itu sekilas tentang backpacker yang ada di dunia mungkin masih banyak tipe tipe backpacker yang belum bisa disebutkan. Yang jelas setiap perjalanan harus direncanakan dengan matang agar memberikan hasil yang menyenangkan karena alasan berlibur adalah merefresh kondisi otak kita yang sudah jenuh dengan keseharian kita di tempat kerja atau di rumah.

Berikut ini tips backpacker ke Lombok.

Berwisata ke Lombok terdengar sangat menyenangkan terutam bial melihat paket paket yang ditawarkan oleh agent wisata. Lombok memiliki atraksi wisata yang beragam, mulai dari wisata alam, budaya, sumber daya alam dan manusia. Lombok sebagai bagian dari provinsi Nusa Tenggara Barat berada di sebelah timur pulau Dewata atau pulau Bali. Dari pulau Lombok kita menyaksikan gunung Agung di horizon selat Lombok.
Semakin hari semakin banyak wisatawan yang datang ke Lombok baik itu dari luar negeri atau dalam negeri. Hal ini menyebabkan banyak agen perjalanan wisata yang memberikan layanan paket wisata ke Lombok. Hal ini juga yang menyebabkan persaingan harga semakin ketat dan kita bisa wisata dengan lebih murah. Bagi anda yang mau melakukan backpacker ke Lombok langkah berikut mungkin bisa dijadikan rujukan agar tidak tersesat jalan.. hehehhe..

1.    Buat roadmap
Rencana wisata harusnya dibuat dengan seksama agar tujuan yang kita kehendaki bisa tercapai. Namun hal tersebut tidak semata mata sebagai acuan baku kita berwisata. Roadmap yang kita buat adalah mencakup waktu wisata kita, lama wisata kita yang disesuaikan dengan kondisi keuangan kita.
•    Buat jadwal keberangkatan dan kembali.
•    Buat daftar barang bawaan
•    Buat daftar tujuan wisata yg ingin dikunjungi
•    Buat daftar transportasi yang akan digunakan
•    Buat daftar makanan yang ingin di nikmati atau dicoba.
•    Buat rencana pengeluran secara rinci.

2.    Tentukan anda berwisata sendiri atau bersama teman
Berwisata ala backpacker dengan rombongan kecil akan lebih menyenangkan apabila anda mengenal group anda secara baik agar tidak ada kekacauan yang akan timbul dikemudian hari.
Jika anda memutuskan untuk wisata sendiri maka anda harus siap dengan segala konsekuensi yang bisa timbul akibat perjalanan ini.

3.    Carilah informasi tentang pulau Lombok sebanyak banyaknya
Informasi mengenai pulau Lombok sudah sangat banyak di internet, tinggal googling aja pasti ketemu deh. Cari informasi Lombok mengenai budaya, adat istiadat dan masyarakat Lombok. Karena sebagai tamu seharunya mengenal tuan rumah.

4.    Bawalah barang bawaan secukupnya jangan memberatkan punggung anda.
5.    Carilah tempat counter resmi untuk menyewa mobil di Lombok atau ke agent yang memiliki kantor. Jangan percaya sama calo


Sewa Mobil di lombok

Harga sewa mobil di lombok murah

Lombokrentcartour.com melayani sewa mobil di lombok dengan harga bersaing dan kualitas terbaik. Pengalaman kami teruji dengan bookingan yang semakin hari semakin bertambah. Kesiapan armada kami juga selalu di perbaharui mulai dari sewa mobil avanza di lombok sewa mobil innova di lombok sewa bus di lombok. semuanya kami garansi AC dingin, interior bersih dan nyaman bebas rokok.







tunggu apa lagi segera lakukan pemesanan sewa mobil di lombok bersama kami lombokrentcartour.com

Hunting
081907087999
082342672999 (WA)

sewa mobil di lombok memang lombokrentcartour.com saja



Trekking with Rinjani Trekker

Trekking Rinjani is hard trek so we advice yo do not trek solo. Find the best and reasonable price offered by the organizer onLombok. Rinjanitrekker.com offers the best experience and reasonable price. since there are so many scams out there, you probably better to come to established company.
Rinajni trekking has some choices about the trekking, For summit only you may choose 2 days and 1 night trek, if you want summit and lake there are 3 days 2 night and the last with full side of crater sembalun and senaru you can choose 4 days and 3 night trekking, this is the most favorite plan when you in a beginner trekker or in a small group of member.
rinjani trekking
Starting Sembalun

If you  thought you were pretty decent trekkers so you can go with the 3 days package. Trekking rinjani with group is more fun and cheaper, but sometimes its risk to the group it self. One member could support the other team or ruin the entire plan of trekking. Its important to choose the right team to trek rinjani to make sure the mission accomplished.
The basic Itinerary for 3 days 2 night trekking rinjani summit
Day 1:
  1. Our guide will pick you up at hotel lobby at 06.00 AM then transfer to Sembalun. Register the Rinjani Information Center (RIC) in Sembalun Lawang (1,156 m), meet your guide and arrange National Park entry tickets.
  2. Your guide gives you briefing describes the route details, local cultural traditions and what you might see, and explains rubbish management and safety procedures. 
  3. The trek starts from Sembalun Lawang with the gentle ascent walking through open grassland used as cattle grazing by local people. 
  4. Resting at Pos 1 Pemantauan (1,300), after about three hours from Sembalun we reach Pos 2 Tengengean (1,500 m) enjoying the beautiful views of Mt. Rinjani summit (3,726 m). 
  5. After another hours ascent to Pos 3 Pada Balong (1,800 m), we start the steep climb to the camp site at Plawangan II Sembalun crater rim (2,639 m). 
Day 2:
  1. At 03:00 AM starts is necessary for the hard three-hours climb to the summit (3,726 m) on volcanic screen. 
  2. Once there, enjoy the proud feelings of satisfaction and the amazing sunrise views across the Wallace Line to Bali, Mt. Agung and Sumbawa. 
  3. Return down the ridge to the crater rim camp for a well-deserved breakfast. 
  4. After breakfast, proceed to go down to the lake. It takes two to three hours down the steep trail to the crater lake. 
  5. Enjoy the lake, swimming or exploring the caves and pilgrimage hot springs, believed to have healing powers, while our porters preparing for your lunch. 
  6. After lunch break, leave the lake and climb for two and half hours up to Plawangan 1 senaru Crater Rim (2,461 m) for the day 2nd camp. 
  7. Dinner and overnight at crater rim if weather permitted or another hour down to Cemara Lima. 
Day 3:
  1. After breakfast, descend down the long trail to Senaru village (601 m), through thick tropical forests rich in flora, bird life and a variety of butterflies. 
  2. Rest stop are taken along the way, with village stories and local legends related by your guide.  
  3. After seven hours walk from the rim, (or five hours from Pos 3 Mondokon Lolak), the trek ends at Rinjani Trek Center at the road head in Senaru, where the car is waiting to transfer you to the airport or Senggigi 

Gili Trawangan one day tour


Rinjani Trekking
After breakfast at the hotel we will pick you up and then move on to the Ward by climbing Charter Boat to Gili Trawangan. After 35 minutes sailing we arrived at Gili Trawangan, and you can do free activities like (Swimming, Snorkeling, Diving, cycling, cidomo etc. which are all at his own expense) Lunch will be provided at a local restaurant (if included in your package) In the afternoon or in the time we agreed to leave Gili Trawangan Tour to resume the rest of today.


Rinjani Trekking


Returning from Gili Trawangan we will pass Pusuk where there are many monkey populations brown line alongside the road waiting Tursi throwing food. The journey continues to the Lombok souvenirs, Lombok Pearl, T-shirts, food and others. After that we will go to the Hotel for a break but before that we take you to dinner at the beach with Seafood Menu ala Jimbaran.

Rinjani Trekking

Rinjani Trekking

Rinjani Trekking


Package include
Transport
Driver
Petrol
Entrance fee
Parking fee
Guide Local
Lunch
One day Sasak Tour and Traditional Village of Sade

Rinjani Trekking


You will be picked up by our tour guide at the appointed place and then meeting service. Journey will continue to visit Kuta Beach Lombok already famous, white sand, clear water and sand like pepper specials are things that will make you spellbound. You can take a picture on the hill that is off the coast. Even you can swim and enjoy the fresh clear sea water. After being in Kuta you will be invited to lunch when it's in your package choice. After lunch we will continue our journey to the village of Sade, the village still retains authenticity of their customs.

Rinjani Trekking

Rinjani Trekking
Here you can see Sasak tribe who perform their traditional activities and mutual assistance. (Tips for local Guide required) Once out of Sade village we will invite you to visit the Village Sukarara, a village of traditional ikat weaving (traditional hand waving) Here we can see the people who were weaving cloth woven from yarn manufacturing to the weaving process. Next we'll take you to see the making of pottery in Banyumulek, then we take you to dinner (if any in the package you choose) and then check in Hotel.

Package include:
Transport
Driver
Petrol
Entrance fee
Parking fee
Guide Local
Lunch
The volcano and the caldera are protected by the Gunung Rinjani National Park established in 1997. Tourism is increasingly popular [50] with trekkers able to visit the rim, make their way into the caldera or even to make the more arduous climb to the highest point;[51] fatalities, however, are not unheard of.[52] In July 2009 the summit route was closed due to volcanic activity at that time and subsequently reopened when the activity decreased. During early 2010 up to and including May 2010 access to Rinjani was at times again restricted due to volcanic activity.
The park is popular for mountain climbs and trekking and represents an important nature reserve and water catchement area. The park is officially 41,330 hectares (159.6 sq mi) within the park boundaries and includes a further 66,000 hectares (250 sq mi) of protected forest outside. The mountain and its satellites form the Mount Rinjani National Park (Taman Nasional Gunung Rinjani). In 2008, the Indonesian government proposed to UNESCO that Mount Rinjani be one of the world's official geoparks. If this was approved by UNESCO, Mount Rinjani would become the first such geological park in Indonesia.

Rinjani Trekking

It has been claimed that the preliminary documentation required for UNESCO registration has not received sufficient support from the Nusa Teggara Barat government offices. Among the requirements to become a geo-park sufficient information must be supplied to show that the location has sufficient and appropriate management, information services, access to educational instruction to facilitate "knowledge-based geotourism", the implementation of a sustainable regional economy, biodiversity conservation, and to have established public access to the park area.[53][54][55][56]
Mount Rinjani has obtained the World Legacy Award from Conservation International and Traveller (2004), and was a finalist for Tourism for Tomorrow Awards (2005 and 2008) from the World Travel Tourism Council (WTTC).
Rinjani owl was found in 2003 and after 10 years evidence research is recognized as a new endemic owl (before it, in the 19th century is recognized as Mollucas owl).[57]

 Rinjani Trekking Package 3 days 2 nights

Day 1 Rinjani Trekking Summit
Senaru - Pos 1-3 - Senaru Crater Rim

Enlistment at the Rinjani Trekking Center pos 1 Senaru town (601) our trekking visit is start at 7.30-8.00am in the cool morning ,the initial 30 moment we strolling are in the open perspectives, and green plant of espresso tree, bamboo, and a numerous others of the plants fit in with the neighborhood people groups in Senaru can be seen, we pass walk 30 moment then we achieve the entryway of the tropical downpour woods, short break for 10-15minute then we proceed with our trek through the wilderness where we will shadowing by the sun, stroll in the moist temperatures and its will shielding us from the daylight, a long the route up we will see and discovered numerous enormous trees sound of the creature monkey dark/cocoa monkey can be see and listen ,three hours more or less we strolled then we will achieve and discovered pos 2(1.500m) it called pos Montong Satas  where we can do separate and lay to recoup our vitality while holding up for our aide and doormen set up a beverages saltines and crisp natural products, banana, pineapple will be serve here.Its time to go now!, we still amidst the tropical downpour timberland, to get to pos 3 need time roughly 2 hours and amid the treks we will discover and see the nearby strawberry is becoming long the path up ( June, July, August it season), two hours pretty nearly we pass pos 2 then we touch base at pos3(2.000m) which called Mondokan Lokak where our watchman and aide do cook for our lunch here frest leafy foods nibble will be serve here ,be product ! here there numerous cocoa monkey live here eventually they will taking your little rucksack so verify don't leave it a route from you. Following 1,5 hours we do rest here then we will proceed to CRATER RIM (2.640m) initial 25 moment we pass the Mondokan Lokak then out from the tropical rainforest so we stroll on the Savanna on the slopes with open perspectives then the trail truly steep yet the wonderful view of the 40% over Senaru town enjoying reprieve we called CEMARA LIMA and after that we go further to Pelawangan 1 Senaru Crater Rim (2.641m) for around one hour to arrive at that point outdoors and over night with own supper here, the trail are stony and quit steep up, and you will discover extraordinary snippet of your life from Senaru Rim sees:- Spectacular dusk over the 3 GIlis and mountain Agung in Bali- Sun climb from beside the valley of mt. Sanggka Reyang- Smoke that all through gap of New fountain of liquid magma amidst Lake segara Anak- Peak of Rinjani mountain 3.726m-


Day 2 Trekking Rinjani Summit
Senaru Crater Rim - Lake segara anak - Sembalun Crater Rim

After breakfast and appreciating the day break, we will go down to Segara Anak lake 2008 m, strolling time pretty nearly 2 hours, this course is very steep down and tricky, then you have to be cautious don't attempt to go head and far please hold up guideline from your trekking guide and stay close with him or the doormen, ask help to hold your hand simply incase and verify that your venture on the right way, a long they route down the delightful landscape before you all the more down and additionally energizing to taken the picture of the child of the well of lava as though simply front of, at last following 2 hours down from the cavity Rim, then you will land at the lake the spot where you can do full unwinding, hot spring just next 10 moment stroll from the lake, where you can absorb mending your skin as medication and regular hot spa,have lunch by the lake and resting, then in evening we go up to pit Rim where we can set up the tent for our second evenings have incredible dusk starting here including your perfect supper.

DAY 3 Trekking Rinjani Summit
Sembalun Crater Rim - Summit - Sembalun Village

Rinjani Trekking

We will get up at 02:30 am and common time be that as it may, it the path for not missing the sun climb, and have a light breakfast. At 03:00 am begin the trek for heading to the Rinjani summit (3672 m). Strolling time around 3 hrs and 30 minutes. The first stage is a moderate move for 2 hours, while the second stage is a genuinely simple however long trek. The most recent hour is exceptionally steep and troublesome (there are numerous detached stones, and as you make two strides forward, you will slip one stage back).From the Summit of Mount Rinjani, you can see all of Lombok island, Bali, Mountain Tambora in Sumbawa and Segara Anak lake. After first light we will go down to the Sembalun hole edge and eat. After breakfast and a rest, we will keep on set down to Sembalun town, strolling time 4-5 hours, have some lunch on the pos 3 or 2 and will land in Sembalun village(1.150m) at early afternoon, ,our auto holding up here for bring us to Senaru town take your gear and exchanges to your next destination (Gilis,Senggigi or Mataram) end of adminis.

The Rinjani Trekking Packages 3 days 2 nights is end.

Hope you enjoy your trekking rinjani.